Vigdis Rosenkilde


I 2010 bestemte jeg meg for å skape drømmejobben. Den skulle inneholde gode råvarer, eventyr i Amazonas-jungelen, etisk produksjon, formidling, og jeg ønsket å lære noe nytt. Da jeg ved en tilfeldighet kom over fagene kakao- og sjokoladeproduksjon, og forstod hvor omfattende det egentlig er, ble jeg helt oppslukt.

Eventyret begynte som konfektmaker, hvor jeg ikke laget sjokoladen selv, men blandet ferdiglaget sjokolade med andre råvarer. Jeg elsket å reise land og strand rundt i Norge på jakt etter gode råvarer. Konfekten laget jeg med alt fra granskuddsirup, blåmuggost og bringebær fra Sogndal. I 2013 vant jeg Gründer-prisen til "Det Norske Måltid" for innovasjon, potensial og lokal forankring. Jeg var stolt av dette, men jeg hadde jeg et brennende ønske om å skape min egen sjokolade, og lære om alt som påvirker smaken på kakaobønner.

I 2015 besøkte jeg for første gang kakaoplantasjer i Brasil. Jeg bodde på en sjarmerende liten gård i eventyrlig vakre omgivelser rett ved en elv. Det var høstsesong for kakao, og jeg deltok ivrig i alle oppgavene: høsting, fermentering og tørking av kakaobønner. Plantasjen lå ved en sandstrand, hvor jeg tok morgenbad mens soloppgangen farget disen mellom trærne i en magisk gylden farge. Lydene fra jungelen, luktene, fargene og energien vekket sansene mine, og da - følte jeg meg særdeles lykkelig og tilstede. Jeg tenkte: "Dette vil jeg gjerne oppleve mer av." Så dro jeg hjem til Oslo og solgte leiligheten min for å finansiere utviklingen av min nye bedrift – å lage sjokolade av de beste kakaobønnene jeg kunne finne. Siden den første reisen til Brasil har jeg tilbrakt over tre år i Latin-Amerika og besøkt mer enn 50 kakao plantasjer. Jeg har vært i Peru, Brasil, Honduras, Ecuador og Nicaragua. I Peru har jeg, etter min mening, funnet den beste kakaoen og svært dyktige partnere. Nå tilbringer jeg ca. tre måneder i året i Peru, hvor jeg er delaktig i alle ledd som påvirker smaken på sjokoladen, fra kakaoplantasje til sjokoladefabrikk. All kakaoen kjøper jeg direkte fra bøndene. Dette sikrer at bonden får en rettferdig pris, jeg får tak i fantastiske råvarer, og DU - får den beste sjokoladen. Jeg har valgt å legge alle ledd i produksjonen min i det kakaoproduserende landet, Peru. Dette bidrar til bedre økonomi for alle involverte. Å legge all produksjon til Peru gir også meg muligheten til å stadig lære noe nytt om det spennende kakao-faget og den lokale kulturen, samt bygge sterkere bånd med lokale venner og partnere. Gjennom tettere bånd, og dess mer jeg er hands-on, får jeg også tak i noe av verdens beste kakao.

Det er også viktig å nevne at kakaobøndene jeg samarbeider med i Peru driver agroøkologisk. Dette betyr at de jobber for å bevare det naturlige mangfoldet i områdene der de bor og jobber. Dette er veldig viktig for meg.

Jeg har, i løpet av, de siste årene vunnet åtte gullmedaljer for sjokoladen min, både for kvalitet og direkte handel. Produktene mine selges i rundt 150 utsalgssteder i Norge, og jeg leverer sjokolade til Det kongelige slott. Sjokoladen min er nå tilgjengelig i stadig flere land. Jeg får mye god presseomtale, blant annet i D2, VG Helg, God Morgen Norge, vært gjest i NRK-podcasten "Berrum & Beyer snakker med gjest og greier" (20.01.2023), og har en fin artikkel på Godt.no.

Jeg er en sertifisert kakao- og sjokoladesmaker og er en kunnskapsrik og inspirerende formidler som holder mange kurs om kakao og sjokolade. Du kan kjøpe billetter til faste datoer ved å trykke her, eller ta kontakt hvis du ønsker en lærerik og smakfull opplevelse for små eller store grupper, les mer her.

Husk at du får mest mulig ut av en Bean-to-Bar kvalitets sjokolade hvis du lar en bit smelte i munnen i 10 sekunder og kjenner etter hvordan smakene og aromaene utvikler seg. Klarer du å gjenkjenne bær, frukter, blomster, nøtter eller andre smaker?

Jeg ønsker deg mange gode smaksopplevelser!

Hilsen Vigdis

IMG_9108 2.JPG